..zapraszam..

..zapraszam..

jadzia09

jadzia09 2013-01-26

bajeczne...

emkaes

emkaes 2013-01-26

Wygląda pysznie! : )

majka54

majka54 2013-01-26

Kasiu i sa pyszne .

piotr57

piotr57 2013-01-26

Samą marmoladkę mogę zlizać?

izek18

izek18 2013-01-27

pychota ja poproszę o przepis

majka54

majka54 2013-01-27

Rogaliki drożdżowe z dżemem.

11 Kwiecień 2009


Składniki:
1/2kg mąki
2jajka
1kostka margaryny
4dag drożdży
1łyżka cukru
1opakowanie cukru waniliowego
1/2łyżeczki soli
1/2szklanki mleka
słoiczek dżemu

Sposób przygotowania:
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże. Mąkę, sól, jedno jajko i cukier mieszamy z roztopioną margaryną. Dodajemy drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej wody na ok. godzinę – ciasto powinno wypłynąć. Ciasto dokładnie wyrabiamy, dodając jeszcze trochę mąki. Dzielimy je na 3części. Każdą rozwałkowujemy tak, by powstało koło, a następnie kroimy na 8-12trójkątów. Na trójkąty z ciasta nakładamy dżem i zawijamy od szerszej do węższej strony. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem, by podczas pieczenia nabrały ładnego złocistego koloru. Pieczemy w temperaturze 175stopni, do zarumienienia.

john61

john61 2013-01-31

To ja się też częstuję.Ja jak robię drożdżowego makowca też kulę ciast wkładam do zimnej wody ,ale wcześniej zawijam je ciasno w gazę lub lnianą ściereczkę.Czy w Twoim przepisie też tak robisz?Pozdrawiam.

majka54

majka54 2013-02-01

Nie.

izek18

izek18 2013-02-04

Miłego całego tygodnia - pozdrawiam, dziękuję za przepis

kaska28

kaska28 2013-02-06

Moja mamusia piekla takie "grzebyczki":))
ja rowniez-sa pyszniutkie!

lanta21

lanta21 2017-03-10

pycha

dodaj komentarz

kolejne >