Skladniki na 16 sztuk...0,5 opakowania drozdzy,1 odcedzony serek wiejski z smietanki,240g mąki,1 łyżka cukru,120ml.ciepłego mleka,2 żółtka ,4 łyżki oleju.Do miski wsypać mąkę rozpuszczone drożdży z mlekiem cukier ,szczypta soli,2 zółtka,olej ,wszystko wymieszac i odstawic na 30 min.przykrywajac sciereczką,by ciasto podwoiło swoją objętosc .Po tym czasie ciasto wyrabiamy i dzielimy na 2 częsci ,walkujac by powstalo kolo.Koło dzielimy na 8 trojkątów,ktore zwijajac od najszerszego boku,formujemy rogaliki,mozna na to nalozyc konfiture,powidla lub bez niczego ,to samo robimy z drugą częścią .Rogaliki ukladamy na blaszce posmarowanej maslem i posypanej bulka, smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy , sezamem ,makiem lub grubym cukrem ... Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ...25 min. do lekkiego zrumienienia . Rogaliki sa pyszne,pulchniutkie ..smacznego..
majka54 2016-10-29
Jeżeli chodzi o suszone to 2/3 opakowania ,natomiast surowe to 1/2 ja dalam surowe .