przepis podaje na prośbę
to pyszne ptysie rozpływają się w ustach
robię je na jeden,,kęs,,
na pewno będą u mnie na Świątecznym stole
dlatego polecam
przepis; Na PALNIK POŁOŻYĆ PŁYTKĘ
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 kostka masła
30 dkg tortowa
szczypta soli
10 dkg cukier
8 szt jajka
WYKONANIE;
mleko i wodę zagotować dodać sól i pokrojone masło
kiedy masło się rozpuści dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć
prażyć mieszając aż ciasto ,,zbije,, się w kule
jajka wybić do pojemnika wszystkie
odstawiamy ciasto z palnika i od razu miksując dodajemy jajka --jedno za drugim
blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
ciasto wkładamy do rękawa i robimy malutkie ptysie --każdego lekko przygniatamy pacem maczanym w wodzie
pieczemy
termoobieg 180---20 minut
MASA;
1/2l kremówka
2 łyżki puder
1 łyżka żelatyna
2-4 łyżek adwokat
żelatynę namoczyć 4 łyżkami zimnej wody
odstawić--rozpuścić--ostudzić
kremówkę schłodzoną ubić dodając puder i letnią żelatynę
przełożyć do worka dekoracyjnego z malutką końcówką i od spodu napełnić
życzę smacznego
dodane na fotoforum: