torcik ptysiowy

torcik ptysiowy

przepis podaje na prośbę

to pyszne ptysie rozpływają się w ustach
robię je na jeden,,kęs,,
na pewno będą u mnie na Świątecznym stole
dlatego polecam
przepis; Na PALNIK POŁOŻYĆ PŁYTKĘ
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 kostka masła
30 dkg tortowa
szczypta soli
10 dkg cukier
8 szt jajka

WYKONANIE;
mleko i wodę zagotować dodać sól i pokrojone masło
kiedy masło się rozpuści dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć
prażyć mieszając aż ciasto ,,zbije,, się w kule
jajka wybić do pojemnika wszystkie
odstawiamy ciasto z palnika i od razu miksując dodajemy jajka --jedno za drugim
blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
ciasto wkładamy do rękawa i robimy malutkie ptysie --każdego lekko przygniatamy pacem maczanym w wodzie
pieczemy
termoobieg 180---20 minut

MASA;
1/2l kremówka
2 łyżki puder
1 łyżka żelatyna
2-4 łyżek adwokat
żelatynę namoczyć 4 łyżkami zimnej wody
odstawić--rozpuścić--ostudzić
kremówkę schłodzoną ubić dodając puder i letnią żelatynę
przełożyć do worka dekoracyjnego z malutką końcówką i od spodu napełnić
życzę smacznego

dodane na fotoforum:

oya04

oya04 2010-12-11

Piekne pozdrawiam serdecznie )))))))

umila

umila 2010-12-11

pyszniutkie...

hbabik

hbabik 2010-12-11

TY TO MANIU MASZ ZDOLNOŚCI.....,A JA JESZCZE Z MOJĄ "ŁAPKĄ" NIE ZA WIELE MOGĘ,BO NADAL BOLI JEST OPUCHNIĘTA

dodaj komentarz

kolejne >