torcik z masą budyniową i wanilią

torcik z masą budyniową i wanilią

biszkopt;
6 szt jaja
1 szklanka cukier
1 szklanka mąka tortowa
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżeczka proszek do pieczenia
2 łyżki kokos
2 łyżki startych biszkoptów
szczypta soli
białka ubić z solą na sztywno i ubijając dodawać stopniowo cukier i żółtka
mąki i proszek przesiać dodać kokos i starte biszkopty i wmieszać do ubitych białek
tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto
piec--160*C termoobieg--30 minut[ suchy patyk]
poncz;
100ml-wody i 50g cukru--zagotować-odstawić i dodać kieliszek rumu-do ostudzonego dodać kieliszek likieru pomarańczowego
masa;
1/2 l mleko
1szt budyń waniliowy
1 laska wanilii
20 dkg cukier
3 szt jaja- umyć i sparzyć we wrzątku
1 dobra łyżka żelatyny
wykonanie masy;
białka ubić na sztywno ze szczyptą solii utrwalić połową cukru[ 10 dkg ]
odlać trochę mleka do rozpuszczenia budyniu a resztę zagotować z drugą połową cukru i laską wanilii którą przekroić na pół wzdłuż zeskrobać miąż - jak mleko zacznie się gotować wyciągnąć laske
rozrobić budyń w odlanym mleku dodając 3 zółtka i zalać gotujące się mleko
pogotować chwile-odstawić dodać żelatyne pomieszać by się rozpuściła i mieszając dodawać ubite białka
biszkopt wyjąć z formy ściąć wierzch i przekroić
dolną część
ścięty wierzch pokroić w drobną kostkę dać do naczynia i skropić ponczem[ połową ] resztą naponczować blaty
do masy dodać posiekany biszkopt wymieszać i przełożyć ciasto obsmarowując wierzch i boki
obsypać obficie cały kokosem-- do lodówki
torcik jest przepyszny
bardzo dziękuje za tyle miłych słów od Was
życze smacznego

dodane na fotoforum: