nalewka kokosowa

nalewka kokosowa

Lista składników na nalewkę kokosową
200 g wiórek kokosowych
200 ml spirytusu
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Przygotowanie trunku nie zajmuje zbyt wiele czasu, a możesz cieszyć się nim nawet przez… całą zimę. Zatem do dzieła!

Nalewka kokosowa na spirytusie
Zalej wiórki mlekiem z puszki i wstaw na delikatny ogień.
1. W trakcie gotowania mleko nie powinno gęstnieć, więc pamiętaj o delikatnym płomieniu.
2. Namoczony kokos ma uwolnić swój smak i aromat, przebijając mleczną nutę. Dlatego najlepiej wyłącz gaz już po kilku minutach.
3. Dolej do całości spirytus, zamieszaj i zostaw do wystygnięcia.
4. Przelej miksturę przez drobne sitko i przetrzyj butelkę. I już, gotowe!

Kokosówka ze spirytusu będzie potrzebowała zaledwie jeden dzień, by móc ją degustować. Oczywiście lepiej będzie pozostawić ją na kilka dni po to, żeby dobrze się „przegryzła”. To świetny dodatek zarówno do ciast, jak i lodów.

lucilla

lucilla 2019-05-10

najpierw przez sito wiórki, a potem dolać spirytus, no bo co z wiórkami nasączonymi zrobić, jak nie lubię ich jeść ??

dodaj komentarz

kolejne >