Mięso kurczaka jest łatwo przyswajalne, pdoobnie jak warzywa, dlatego potrawę tę można podawać wieczorem.
Przygotowanie: 15 minut, Przyrządzanie: 25 minut
Składniki na 4 porcje:
1 ząbek czosnku;
2 marchewki;
2 małe cukinie;
3 filety z piersi kurczaka (po 12 dag);
sól i pieprz;
2 łyżki oleju słonecznikowego;
200 g śmietanki;
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich;
1 łyżeczka papryki;
2 łyżeczki startego parmezanu
1. Obrany ząbek czosnku posiekać. Marchewkę oskrobać i umyć. Umytą cukinię przyciąć na obu końcach i wraz z marchewką pokroić w zapałkę lub po prostu zetrzeć na grubej tarce.
2. Filety umyć, osączyć i osuszyć i z obu stron natrzeć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej. Mięso smażyć przez 10 minut z obu stron, a następnie zdjąć z patelni.
3. Czosnek wrzucić na patelnię i szybko podsmażyć. Dodać pokrojone warzywa i mieszając, smażyć jeszcze przez 5 minut.
4. W filiżance wymieszać śmietankę, zioła, paprykę oraz sól i pieprz. Polać tym warzywa i zagotować.
5. Filety włożyć ponownie na patelnię i dusić razem z warzywami przez 5 minut na małym ogniu. Danie posypać parmezanem i natychmiast podawać, najlepiej ze świeżym pieczywem.
Rada
Drób przed przyrządzaniem należy starannie umyć pod bieżącą wodą, a następnie osączyć i sysuszyć papierowym ręcznikiem. Takie postępowanie zapobiega zarażeniu salmonellą. Następnie umyć ręce mydłem, a wszystkie przedmioty, które miały kontakt z mięsem - płynem do mycia naczyń. Mięso kurczaka można przechowywac w zamrażarce. Należy koniecznie umieścić je w torebkach do zamrażania i wykorzystac w ciągu 3 miesięcy od zamrożenia.
dodane na fotoforum:
marys24 2011-11-12
JEDNA PORCJA ZAWIERA: 425 kcal/1800 kJ; 36 g białka; 26 g tłuszczów; 7 g węglowodanów.