Rogaliki zatapiane

Rogaliki zatapiane

Przepis na drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi, marmoladą lub konfiturą. Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, a wyrasta zanurzone w zimnej wodzie. Czas wyrastania jest bardzo krótki, jak na ciasto drożdżowe. Wyrośnięte ciasto wypływa już najczęściej po 10- 15min. Rogaliki w smaku są bardzo dobre. Ładnie wyrastają podczas pieczenia,są miękkie, a jednocześnie lekko kruche z zewnątrz.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
250g margaryny
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru kryształu
½ szklanki mleka
60g drożdży
szczypta soli
Nadzienie:
powidła z agrestu lub śliwek, marmolada lub dobrze odsączona konfitura (u mnie powidła śliwkowe)
Lukier:
½ szklanki cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
Dodatkowo:
mąka do podsypywania

Sposób przygotowania:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, cukrem, ok. 3 łyżkami mąki i solą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
Masło roztopić.
Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, roztopiony letni tłuszcz i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto, aż utworzy się lepka, tłusta kula. (Ciasta nie trzeba wyrabiać długo, tylko do momentu, aż powstanie jednolite ciasto).

Ciasto należy zawinąć w lnianą ściereczkę (pozostawiając trochę miejsca,ponieważ będzie rosło, ale szczelnie, żeby nie wypłynęło).
Ciasto należy włożyć do naczynia z bardzo zimną wodą (tak, aby woda przykryła ciasto).

Gdy ciasto wyrośnie, stanie się lekkie i wypłynie. Trwa to zazwyczaj ok. 10- 15min. (chodź czytałam, że może to trwać nawet do 2godz.).
Po wyciągnięciu ciasta z wody i zdjęciu ściereczki, należy podzielić ciasto na 4 części.

Każdą cześć, jedną po drugiej, należy rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła i podzielić go na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułożyć trochę nadzienia (ok. ½ – ¾ łyżeczki. Nie za dużo, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia). Trójkąty zwinąć od podstawy, tworząc rogaliki.
Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 – 20min. do zarumienienia w temperaturze 180°C (lub jak źródło podaje 25- 30min. w temp. 160°C).
Jeszcze ciepłe rogaliki posmarować lukrem (wymieszana gorąca woda i cukier puder).
W ten sam sposób upiec wszystkie rogaliki.
Czas przygotowania:
około 50 min.

Czas pieczenia jednej blachy:
około 15- 20 min.

dodane na fotoforum: