Składniki
• 1 kg. ziemniaków, 1 jajko, 1 łyżka mąki
• 1 mała cebulka
• 1/2 kg. pieczarek
• 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
• 1 łyżka masła, 1 łyżka natki pietruszki
• sól, pieprz, olej do smażenia
Etapy przygotowania
1. Pieczarki pokroić na plasterki, podsmażyć na maśle aż lekko się przyrumienią, posolić, oprószyć pieprzem. Dodać śmietanę i chwilę dusić aż zredukuje się nadmiar płynu.
2. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajko, mąkę i sól do smaku.Dokładnie wymieszać. Smażyć na oleju niewielkie placuszki.
3. Gorące polać sosem pieczarkowym i posypać natką pietruszki. Smacznego.
dodane na fotoforum: