MÓJ SERNIK WIEDEŃSKI

MÓJ SERNIK WIEDEŃSKI

Przygotowanie: 40 MINUT

Oczekiwanie: 90 MINUT

Pieczenie: 60 MINUT

Trudność: DOŚĆ TRUDNY


Składniki na 12 porcji



• 1 KG BIAŁEGO SŁODKIEGO SERA(3 KROTNIE MIELONY)

• 20 DAG MASŁA

• 6 DUŻYCH JAJ

• 30 DAG CUKRU

• 1 CUKIER WANILINOWY

• 2 BUDYNIE WANILINOWE

• SKÓRKA STARTA ZE SPARZONEJ CYTRYNY

• RODZYNKI(NAJLEPIEJ GDY LEŻAŁY PARĘ ŁADNYCH GODZIN W RUMIE...)

• 3-4 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ DROBNO MIELONEJ

MASLO UCIERAMY Z CUKREM(ZWYKŁYM I WANILINOWYM) NA PUSZYSTA MASĘ.
BIAŁKA ODDIELAMY OD ŻÓŁTEK. ŻÓŁTKA DODAJEMY DO MASY. MIESZAMY. NASTĘPNIE DOKŁADAMY BUDYNIE, BUŁKĘ TARTĄ I SKÓRKĘ Z CYTRYNY.
PO UTARCIU STOPNIOWO DODAJEMY SER. NASTĘPNIE ODSĄCZONE RODZYNKI.
UBIJAMY PIANĘ ZE SZCYPTĄ SOLI DLA PODKREŚLENIA SMAKU.
PIANĘ BARDZO DELIKATNIE MIESZAMY Z CIASTEM.
PRZELEWAMY DO WYSMAROWANEJ TŁUSZCZEMI WYSYPANEJ BUŁKĄ TARTA FORMY.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 200 STOPNI PIEKARNIKA.PIECZEMY PRZEZ 60 MIN.NIE ZAGLĄDAMY DO ŚRODKA. PO GODZINIE, WYŁĄCZAMY PIEKARNIK,UCHYLAMY GO LEKKO. ZOSTAWIAMY CIASTO W PIEKARNIKU PRZEZ 30 MIN(PRZEZ GWAŁTOWNE OCHŁODZENIE SPADA CIASTO). NASTĘPNIE WYJMUJEMY. GOTOWE!

dodane na fotoforum:

umila

umila 2011-11-25

przepyszny,lubię serniczki :)

dodaj komentarz

kolejne >