ROGALIKI

ROGALIKI

Składniki:
Składniki
5 łyżek mleka letniego
50 g świeżych drożdzy
0,5 kg mąki
1 margaryna zwykła
2 op.cukru waniliowego
2 łyżki cukru
2 jajka
szczypta soli
2 białka (do posmarowania rogalików)
Nadzienie
wg. uznania ja dałam jagody

Drożdże rozpuścić w mleku.
Do mąki dodać szczyptę soli, cukier,cukier waniliowy i posiekaną margarynę połaczyć ,nastepnie jajka i rozpuszczone drożdże,wyrobić ciasto,podzielić na 2 równe cześci i odstawić do lodówki na 1h.
Rozwałkować ciasto w kształcie koła o grubości 3mm i podzielić na 12 części.
Formować rożki wkładając jagody,po wierzchu pędzlem posmarować rogaliki białkiem ,by nadać im blasku.
Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor (kilka minut).
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Świeże lub mrożone jagody (inne owoce),należy posypać cukrem kryształem i opruszyć mąką.
Doskonale nadaje się marmolada,dźem lub powidła odradzam bo wypłyną.

dodane na fotoforum: