Kulebiak drożdżowy z pieczarkami i jajkami

Kulebiak drożdżowy z pieczarkami i jajkami

Nieskomplikowane produkty mogą dać nieoczekiwanie przepyszny efekt. Tak jest w tym przypadku. Kulebiak jest lekki i cudnie komponuje się z filiżanką czerwonego, mocno doprawionego pieprzem barszczu.

składniki

ciasto drożdżowe:
4 szklanki mąki (60 dag)
spora szczypta soli
paczka drożdży instant (na 1/2 kg mąki) lub 4 dag drożdży świeżych
łyżka cukru
2 żółtka
1/2 kostki masła (10 dag) - nie można zastąpić margaryną
kilka łyżek ciepłego mleka
4 łyżki rozpuszczonego masła do smarowania

rozbełtane żółtko do smarowania ciasta

nadzienie:
1 kg pieczarek
2 cebule średniej wielkości
6 jajek ugotowane na twardo
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki masła
garść drobno posiekanej natki pietruszki
sól
spora szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki oleju

sposób przygotowania
Ugotowane na twardo jajka posiekaj na drobniutką kostkę.
Pieczarki oczyść i pokrój na cienkie plasterki.
Obrane cebule pokrój na drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę i cały czas mieszając smaż przez 2 minuty, aż się zeszkli. Dodaj pieczarki. Smaż na dużym ogniu cały czas mieszając przez 5 minut, aż odparuje wytworzony sok. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj i zestaw z ognia. Dodaj natkę pietruszki, posiekanej jajka i tartą bułkę. Ponownie wymieszaj. Farsz jest gotowy.
Jeśli masz drożdże świeże: rozetrzyj je z cukrem i łyżką mąki. Dodaję kilka łyżek ciepłego mleka i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zwiększą swoją objętość dwa razy. To będzie zaczyn.
Jeśli masz drożdże instant, dodaj je od razu do mąki bez żadnego wcześniejszego przygotowania.
Masło rozpuść w rondelku, wystudź.
Mąkę przesiej do miski, dodaję drożdże lub zaczyn, żółtka, sól i kilka łyżek ciepłego mleka. Wymieszaj łyżką, później wyrabiaj ręką. Ciasto powinno być raczej miękkie, jeśli jest za twarde dodaj trochę ciepłej wody. Wyrabiaj przez kilka minut, aż będzie jednolite i zacznie odstawać od ręki.
Dodaj płynne masło i ponownie wyrabiaj, aż zostanie całkowicie wchłonięte. Masę wyjmij z miski, oprósz mąką, włóż ponownie do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40-60 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną mąką. Krótko i szybko je zagnieć kilka razy. Podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Z każdego prostokąta odkrój około 1/5 kawałka do dekoracji.
Każdy prostokąt połóż na kawałku papieru do pieczenia, posmaruj cienką rozpuszczonym masłem, następnie ułóż warstwę nadzienia na 2/3 długości prostokąta. Zwiń ściśle w roladę, dokładnie sklejając końcówki. Z pomocą papieru przełóż je do formy keksowej lub na blachę do pieczenia.
Z odkrojonego ciasta wytnij ozdoby i przyklej na wierzch kulebiaka. W każdym kulebiaku wytnij dwie dziurki o średnicy 1 cm (wydostanie się przez nie para). Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Wierzch posmaruj rozbełtanym żółtkiem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 - 60 minut, aż wierzch będzie złocisty, a brzegi będą odstawać od formy.
Smakuje obłędnie na gorąco i na zimno, zawsze w towarzystwie czerwonego barszczu. A smakuje najlepiej na drugi dzień, pokrojony w plastry i podsmażony na sklarowanym maśle.

dodane na fotoforum: