FIT DESER A'LA SNICKERS (WEGAŃSKI)

FIT DESER A'LA SNICKERS (WEGAŃSKI)

POTRZEBUJEMY:

- dobrej jakości, kremowego masła orzechowego, najlepiej bez dodatku cukru i oleju palmowego,
- opakowania suszonych daktyli,
- płatków jaglanych - w przeciwieństwie do kaszy nie wymagają gotowania, wystarczy je zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut, a będą gotowe; oszczędność czasu to duży plus,
- orzeszków ziemnych - najlepiej niesolonych, ja niestety tym razem takowych nie dostałam,
- cukru trzcinowego - lub innego słodzidła, stewia byłaby najlepsza,
- odrobiny naturalnego kakao,
- odrobiny oleju kokosowego,
Składniki:


na białą warstwę

100 g płatków jaglanych
2 łyżki cukru trzcinowego
1,5 łyżki masła orzechowego
1/2 szklanki wody

Płatki jaglane zalewamy w miseczce gorącą, ale nie wrzącą wodą. Odstawiamy do napęcznienia na kilka minut.
Umieszczamy w malakserze płatki jaglane, dodajemy wodę, cukier trzcinowy i masło orzechowe.
Miksujemy wszystko na gładki krem i przekładamy do jednej z miseczek.
na daktylowy karmel

opakowanie suszonych daktyli (150 g)
1,5 łyżki masła orzechowego
woda

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na co najmniej 30 minut (można namaczać też dzień przed). Odcedzamy, przekładamy do malaksera, zalewamy ok. 1/2 szklanki wody, dodajemy masło orzechowe i miksujemy na gładki mus.
na czekoladową polewę



łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki naturalnego kakao
łyżeczka cukru trzcinowego
odrobina wody
+ orzeszki ziemne


Olej roztapiamy w miseczce podgrzewając przez 10 s w mikrofalówce. Mieszamy cały czas łyżeczką do rozpuszczenia, dodając kakao, cukier trzcinowy i odrobinę wody. Odstawiamy naszą polewę. Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałeczki.
W szklankach lub słoiczkach układamy warstwami kolejno:
1- 2 łyżki masy jaglanej, orzeszki ziemne. kilka łyżeczek daktylowego karmelu, łyżkę masy jaglanej, a na koniec odrobinę polewy czekoladowej i orzeszki ziemne.
Gotowe! Deser przechowujemy w lodówce.