Pulpety z łososia i krewetek

Pulpety z łososia i krewetek

Składniki
filet z łososia (surowy, bez skóry) 500 g
Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym 1 opak
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak 3 łyżki
kolendra 1 pęczek
orzeszki nerkowca 50 g
krewetki surowe 200 g
kawałek chili 1 szt
czosnek ząbek 2 szt
olej sezamowy 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
sos sojowy 50 ml
surowe kłącze imbiru 10 g
jajko 1 szt
kromka chleba tostowego 5 szt
pomidory pelati 1 puszka

Łososia posiekaj drobno lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa, krewetki posiekaj drobno nożem.
Imbir obierz i zetrzyj na tarce, a chilli, czosnek i kolendrę drobno posiekaj – i podziel te składniki na dwie części. Jedną porcję dodaj do ryby, a drugą zachowaj do sosu.
Łososia połącz z krewetkami, chlebem tostowym pokrojonym w kostkę, przyprawami, jajkiem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Dokładnie wszystko wymieszaj i uformuj małe kulki.
Pulpety obtocz w mące, a następnie obsmaż na patelni na złoty kolor. Odłóż na bok.
Na tej samej patelni podsmaż chilli i czosnek, a gdy się zarumieni, dodaj pomidory, Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr Naturalnie Smaczne oraz imbir. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Do sosu na powrót włóż pulpety, dodaj posiekaną kolendrę. Wszystko razem gotuj przez 2- 3 minuty. Gotowe rybne kulki posyp posiekanymi orzeszkami nerkowca.