KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z INDYKIEM, POREM I KURKAMI

KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z INDYKIEM, POREM I KURKAMI

SKŁADNIKI

2 PORCJE, PO 428 KCAL
100 g (1 woreczek) kaszy gryczanej
1 łyżka sosu sojowego
200 g filetu z indyka lub kurczaka
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/3 ostrej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki kurkumy
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka masła klarowanego
2 duże ząbki czosnku
1/2 cebuli
1 por (biała i jasnozielona część)
150 g kurek
szczypiorek

PRZYGOTOWANIE

Ugotować kaszę, odcedzić, wyłożyć na duży talerz, wymieszać z sosem sojowym.
Filet pokroić w małą kostkę, doprawić solą, pieprzem, posypać resztą przypraw: oregano, papryką i kurkumą, skropić oliwą, wymieszać.
Na dużej patelni na łyżce masła obsmażyć mięso (ok. 5 - 7 minut, co chwilę mieszając), dodać pokrojony na plasterki czosnek i chwilę razem podsmażać.
Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i pora pokrojonego na półplasterki. Smażyć mieszając przez ok. 5 minut, doprawić odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Dodać umyte i pokrojone kurki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 - 7 minut.
Dodać ugotowaną kaszę gryczaną, wymieszać i po podgrzaniu wyłożyć na talerz. Posypać szczypiorkiem.