Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach

Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach

Składniki
ziemniaki średniej wielkości
8 szt
pierś z kurczaka
300 g
Przyprawa do kurczaka Knorr
1 opak
cebula
1 szt
2 ząbki czosnku
dowolny rodzaj grzybów
200 g
oscypek
1 szt
wędzony chudy boczek
100 g
olej roślinny
3 łyżki

Ziemniaki umyj, osusz, natrzyj z wierzchu olejem. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około ok. 45 minut. Gdy będą już miękkie, wystudź je. Przekrój na pół i wydrąż, zachowując skórkę i miąższ.

Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i oprósz połową torebki opakowania z przyprawą do kurczaka Knorr. Nada ona mięsu delikatnie ziołowego aromatu i sprawi, że kurczak będzie soczysty.

Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni do momentu wytopienia się tłuszczu. Nadmiar tłuszczu usuń na z patelnię, wrzuć pokrojone piersi. Przesmaż je tylko chwilę, tak aby były jeszcze surowe w środku.

Cebule pokrój w plastry, grzyby umyj i rozdrobnij, przecinając duże kawałki na pół. Posiekaj drobno czosnek, dodaj do kurczaka i podsmaż chwile wszystko razem na patelni. Ser zetrzyj na tarce.

Do miski przełóż podsmażonego kurczaka z warzywami i połącz z miąższem z ziemniaków, grzyby, czosnek, oraz połowę startego sera. Całość dopraw pozostałą przyprawa do kurczaka Knorr. Otrzymanym w ten sposób farszem napełnij połówki ziemniaków. Posyp je z wierzchu pozostałym tartym serem. Ułóż na blasze do pieczenia. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około ok. 20 minut.

agus73

agus73 2017-03-22

apetycznie wygląda....;-D

oya04

oya04 2017-03-22

smacznie )

azalia1

azalia1 2017-03-29

Dużo ciekawostek u Ciebie..

dodaj komentarz

kolejne >