Składniki
2 - pietruszki
1 - seler
4 - marchewki
2 - ziemniaki
5 - ogórków kiszonych
1 - por
1 puszka - groszku konserwowego
5 - jajek
4 łyżeczki - musztarty
2 łyżeczki - śmietany
5 łyżeczek - majonezu
sól
pieprz
Opis przygotowania
Do dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę ugotowane i wystudzone warzywa, por, ogórki oraz ugotowane na twardo białka, dodać groszek. Wymieszać.
Zrobić sos. Żółtka utrzeć z musztardą, śmietaną i majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
Na samym końcu dodać jabłko starte na tarce o grubych oczkach (jeśli sałatkę robimy wcześniej, z jabłka trzeba zrezygnować, by nie zakwasiło całości). Zalać sosem.
Można udekorować porem. Białą część naciąć wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na trzy części. Z drugiej strony włożyć palec, wypchnąć, robiąc pióropusz.
Spiąć wykałaczką, by całość trzymała nadaną formę.