omlet z szynką i pomidorami

omlet z szynką i pomidorami

200 g szynki,
200 g pomidorów,
4 jajka,
200 ml mleka,
150 g cebuli,
1 łyżeczka mąki,
sól i pieprz do smaku,
olej roślinny

Zgromadź wszystkie potrzebne składniki.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Drobno pokrój szynkę. Osobiście wolę jeśli szynka nie jest zbyt sucha i ma w sobie nieco tłuszczyku , gdyż nadaje on smak całemu omletowi.
Pomidory sparz, obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim cebulę. Smaż często mieszając, aż cebula zrobi się miękka i złota.
Dodaj do cebuli szynkę i podsmaż.
Przełóż szynkę oraz cebulę do żaroodpornej miseczki o średnicy około 20 cm (miseczkę wysmaruj uprzednio tłuszczem).
Dodaj drobno posiekane pomidory.
Wymieszaj jajka z odrobiną soli i pieprzu.
Dodaj mąkę i wymieszaj.
Dodaj mleko i znów wymieszaj.
Mieszankę jajeczną dodaj do szynki, cebuli i pomidorów i wymieszaj. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 20-25 minut lub do czasu, aż masa jajeczna się zetnie.

Wskazówki
Omlet ten zamiast w piekarniku możesz również zrobić na patelni. Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu i wlej na nią masę jajeczną.
Smaż pod przykryciem (aby omlet był bardziej puszysty) tylko z jednej strony do czasu, aż jajko stężeje LUB bez przykrycia, z obydwu stron.