OMLET ZE SZPINAKIEM

OMLET ZE SZPINAKIEM

Składniki:
• 4 jajka
• 50 ml mleka roślinnego
• garść młodych listków szpinaku
• 1 cebulka
• pomidorki koktajlowe
• orzechy pinii
• ser feta pokruszony
• 1 awokado
• olej kokosowy
• szczypta soli i czarnego pieprzu
• szczypta chilli




Do miski rozbiłam jajka, dodałam mleko i przyprawy. Dokładnie ubiłam trzepaczką. Umyłam szpinak, obrałam i posiekałam drobno cebulę. Pół awokado pokroiłam dość drobno. Na patelni rozgrzałam tłuszcz, wlałam jajka, po 30 sekundach dodałam szpinak i cebulkę oraz kilka przepołowionych pomidorków i pokruszony ser. Masa zaczęła się ścinać się po 4-5 minutach, dodałam wówczas posiekane awokado. Złożyłam omlet na pół i zostawiłam na gazie jeszcze przez minutę pod przykryciem. Wyłożyłam na talerz, dodając drugą połowę awokado w plastrach, resztę pomidorków i orzeszki.