Mini babeczki kokosowe

Mini babeczki kokosowe

60 g masła
130 g drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
pół szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej tortowej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka
2 łyżki likieru kokosowego (lub dodatkowe 2 łyżki mleka)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać wiórki, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem, mieszając szpatułką tylko do połączenia.
Foremki na małe babeczki posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną lub zmielonymi migdałami lub kaszą manną. Przelać do nich ciasto (1 cm od górnej granicy foremki) wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Polewa czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady, posiekanej
30 g masła
Czekoladę i masło umieścić w kąpieli wodnej, roztopić. Gęstniejącą polewą polać babeczki, posypać dodatkowymi wiórkami kokosowymi.
Smacznego :-).