Udka z kurczaka pieczone

Udka z kurczaka pieczone

Składniki
udka z kurczaka (pałki)8 szt
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr1 szt
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr3 łyżki
młode ziemniaki 400 g
słoik kukurydzy (mini kolby)1 szt
cukinia1 szt
pęczek cebuli dymki1 szt
główka czosnku1 szt
gałązka rozmarynu2 szt
ostra papryka10 g
pieprz
oliwa 40ml

Krok 1
Przyprawę do kurczaka wymieszaj z oliwą. Natrzyj nią mięso i odstaw na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Ziemniaki dokładnie oczyść, jeśli są zbyt duże, pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3
Kukurydzę odsącz z zalewy, a czosnek posiekaj. Od cebuli odkrój szczypior, posiekaj go i odłóż.
Krok 4
Cukinie pokrój w półplastry.
Krok 5
W żaroodpornym półmisku rozłóż równomiernie ziemniaki, kolby kukurydzy, cukinię i cebulę dymkę. Jeśli cebula jest duża, przekrój ją na pół. Oprósz wszystko pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr, igiełkami rozmarynu, ostrą papryką i czosnkiem.
Krok 6
Rozgrzej oliwę na patelni. Przesmaż zamarynowane udka kurczaka i rozłóż je na warzywach. Piecz przez 30 minut w nagrzanym do 180 ºC piekarniku. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem.