SĘKACZ...

SĘKACZ...

Sękacz jest rodzajem specjalnego ciasta, które nawet po upływie pół roku jest bardzo smaczne i pożywne. Oprócz charakterystycznego przepisu, do jego upieczenia potrzebny jest specjalny sprzęt. Składa się ono z drewnianego wałka - szerszego z jednej i cieńszego z drugiej strony, stawidełek - na których leży i obraca się wałek i misy na resztki ciasta Dawniej, gdy używano ognia, zamiast elektrycznej maszynki był ruszt. Palono brzozą lub olchą.
Wałek powinien być owinięty pergaminem i natarty masłem - aby później sękacz dał się łatwo z niego zsunąć.

PRZEPIS NA CIASTO :

40 świeżych jajek,
1 litr kwaśnej śmietany,
1 kilogram mąki,
1 kilogram cukru,
0,5 kilograma masła,
0,5 kilograma margaryny,
2 cytryny,
4 cukry waniliowe,
4 dowolne zapachy.

WYKONANIE:

Tłuszcze należy utrzeć z cukrem na jednolitą masę i dodać same żółtka. Nastepnie dodać mąkę i śmietanę- ucierając aż powstaną pęcherzyki powietrza. Dodać cukry waniliowe, zapachy i sok z cytryn. Wszystko wymieszać. Z pozostałych białek należy ubić pianę w 8 porcjach. Przygotowane ciasto dzieli się również na 8 porcji i do każdej stopniowo dodaje świeżą pianę z 5 białek.
Tak powstalą masę polewa się powoli i cierpliwie na natłuszczony i obracający się wałek. Do tej czynności wymagana jest specjalna prawie płaska warząchewka, tak aby rzadkie ciasto bez trudu po niej spływało.
Pieczenie trwa 3 godziny. Później sękacz musi zesztywnieć - około 6 godzin i dopiero wówczas może być zdjęty z wałka.

malgo01

malgo01 2011-09-29

Widzę , że wszystkie etapy masz opanowane .... możesz już teraz zrobić to sam :))

(komentarze wyłączone)