SĘKACZ..:>)   12.fotek....

SĘKACZ..:>) 12.fotek....

Sękacz jest rodzajem specjalnego ciasta, które nawet po upływie pół roku jest bardzo smaczne i pożywne. Oprócz charakterystycznego przepisu, do jego upieczenia potrzebny jest specjalny sprzęt. Składa się ono z drewnianego wałka - szerszego z jednej i cieńszego z drugiej strony, stawidełek - na których leży i obraca się wałek i misy na resztki ciasta Dawniej, gdy używano ognia, zamiast elektrycznej maszynki był ruszt. Palono brzozą lub olchą.
Wałek powinien być owinięty pergaminem i natarty masłem - aby później sękacz dał się łatwo z niego zsunąć.

PRZEPIS NA CIASTO :

40 świeżych jajek,
1 litr kwaśnej śmietany,
1 kilogram mąki,
1 kilogram cukru,
0,5 kilograma masła,
0,5 kilograma margaryny,
2 cytryny,
4 cukry waniliowe,
4 dowolne zapachy.

WYKONANIE:

Tłuszcze należy utrzeć z cukrem na jednolitą masę i dodać same żółtka. Nastepnie dodać mąkę i śmietanę- ucierając aż powstaną pęcherzyki powietrza. Dodać cukry waniliowe, zapachy i sok z cytryn. Wszystko wymieszać. Z pozostałych białek należy ubić pianę w 8 porcjach. Przygotowane ciasto dzieli się również na 8 porcji i do każdej stopniowo dodaje świeżą pianę z 5 białek.
Tak powstalą masę polewa się powoli i cierpliwie na natłuszczony i obracający się wałek. Do tej czynności wymagana jest specjalna prawie płaska warząchewka, tak aby rzadkie ciasto bez trudu po niej spływało.
Pieczenie trwa 3 godziny. Później sękacz musi zesztywnieć - około 6 godzin i dopiero wówczas może być zdjęty z wałka.

elcik79

elcik79 2011-09-28

w sumie jeszcze nigdy nie probowalam sekacza :) ale wyglada apetycznie. pozdrawiam.

kotek62

kotek62 2011-09-29

Dziękuję za pamięć,dziękuję za ciepłe słowa,dziękuję że jesteś...
Cieplutko pozdrawiam,słoneczka i radości życzę..całuski:))

dana22

dana22 2011-09-29

Smakowicie wygląda...
Miłego dnia Marku....:))

ankaaa

ankaaa 2011-09-29

Uwielbiam sękacze :)) Radosnego czwartku życzę i pozdrawiam :))

graniac

graniac 2011-09-29

Ale smakowitości!!!!!
Dobrego popołudnia...

kaluf1

kaluf1 2011-09-29

Moja babcia pochodzi z Podlasia i jadam takie smakowitości

malgo01

malgo01 2011-09-29

Bardzo pracochłonne jest zrobienie sękacza ...ale za to jaki smak . Świetnie to opisaleś :)))

W mojej galerii czeka na Ciebie prezent z okazji 5000 zdjęć .... gratuluję i pozdrawiam :)

beata46

beata46 2011-09-29

Dobry wieczór !
Kolorowych senków życzę!

ttora

ttora 2011-09-29

....oj, będzie pychota.....:))

pisia

pisia 2011-09-29

ależ bomba kaloryczna .....pozdrawiam serdecznie...

kotek62

kotek62 2011-09-30

Miej życzliwość w swej naturze,
Bo życzliwi żyją dłużej.
Pozdrawiam,wspaniałego weekendu życzę...całuski ślę:)

teska2

teska2 2011-09-30

Nie podejmę się go zrobić, choć przepis podałeś:))
Pozdrawiam Mareczku:)))

zazulka

zazulka 2011-10-01

.........Przepiękne super fotki
.Słonko i pogodę mamy
...więc o dobrym humorku nie zapominajmy
.....Radosnego weekendu życzę.:))

beata1

beata1 2011-10-01

Miłego dzioneczka i pozdrowioneczka:)
Smaczna i piękna foteczka:)

pamela5

pamela5 2011-10-02

Świetnie pokazany i opisany:-)))
Pozdrawiam cieplutko:-))

lafii

lafii 2011-10-02

Pozdrawiam, Marku:)))

cinek97

cinek97 2011-12-26

Czy to ty pieczesz? Bo chciałbym się dowiedzieć coś o pieczeniu>

(komentarze wyłączone)