Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą

Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą

CIASTO:
3 szklanki mąki tortowej
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki esencji waniliowej

NADZIENIE I PIANKA:
70 dag wiśni bez pestek
3 rządki mlecznej czekolady
2 łyżki bułki tartej
4 białka
1/2 szklanki cukru pudru
kisiel wiśniowy bez cukru

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać margarynę pokrojoną w kostkę i wszystko razem przeciekać. Dodać rozkłócone żółtka, esencje waniliową. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą część włożyć do lodówki na 1,5 godziny, mniejszą do zamrażalnika.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić ciastem z lodówki, nie zapominając o bokach blachy. Tak przygotowany spód podpiekać w piekarniku nagrzanym do 170oC w termoobiegu* przez 15 minut. W tym czasie ubić pianę z białek , w połowie ubijania dosypując cukier, a na końcu kisiel, dokładnie wymieszać. Podpieczony spód posypać bułką tartą (ja oczywiście o tym zapomniałam), na to wyłożyć wiśnie i posypać przesiekaną czekoladą. Na wiśnie wyłożyć pianę i wyrównać powierzchnię. Ciasto wyjęte z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch ciasta. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez około 50 minut w termoobiegu.

Smacznego...

alka10

alka10 2011-06-15

WYGLADA WSPANIALE-POZDRAWIAM :))

dodaj komentarz

kolejne >