45 dag mąki pszennej
230 ml mleka
60 ml wody
11/2 dag świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
parówki z szynki
pomidor
ogórek zielony
cebula czerwona
cebula dymka ze szczypiorkiem
rzodkiewka
ketchup
musztarda
W ciepłej wodzie rozetrzeć drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki. Przygotowany zaczyn odłożyć na 15 min. w ciepłe miejsce, aż drożdże się uaktywnią. Mleko podgrzać. Mąkę wymieszać z solą, olejem, wlać zaczyn i ciepłe mleko. Dokładnie wyrobić ciasto (10-15 min.). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1-2 godzin, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie podzielić na 8 równych kulek, z których kolejno uformować podłużne, cienki bułki. Ułożyć je w formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Piekarnik nagrzać do 200°C i przez ok. 20 minut piec bułki. Wystudzić. Bułki przeciąć wzdłuż na połowę, posmarować musztardą, włożyć parówkę i podgrzać w mikrofali lub w piekarniku. Dodać ulubione dodatki, np. pokrojone w plasterki pomidory, ogórki, cebulkę czerwoną, rzodkiewkę, polać ketchupem i posypać szczypiorkiem.
* bułki przed wstawieniem do piekarnika posmarować dokładnie mlekiem.