Wiele roślin jest niejadalnych, niektórymi zaś można się silnie zatruć. Do tych ostatnich należą m.in. bielunie (datury), konwalie, wiciokrzew, wawrzynki, zimowit, barwinek, tojad, złotokap.
Bez obawy możesz stosować w kuchni kwiaty popularnych ziół przyprawowych, np. tymianku, bazylii, mięty. Jadalne są także fiołki, dzwonki, polne stokrotki, nasturcje. Smaczne są płatki nagietków, róży, cykorii, ogrodowych stokrotek i słonecznika. Środkowe części ich kwiatów, gdzie jest dużo pyłku, lepiej usuwać, ponieważ mogą wywoływać uczulenia.
Używaj tylko kwiatów rosnących w miejscach, gdzie nie dociera uliczny kurz i spaliny.
Rośliny nie powinny być wcześniej opryskiwane środkami chemicznymi. Dlatego te kupowane w kwiaciarni nie nadają się do spożycia.
Sprawdź, czy odpowiada ci smak rośliny i do jakich potraw pasuje. Kwiaty ziół smakują podobnie jak ich liście, a np. dzwonki, róże i goździki są słodkawe (trzeba obciąć gorzkie białe nasady).
Usuń drobne owady, po czym starannie opłucz kwiaty zimną wodą i lekko je osusz.
Początkowo jedz kwiaty w małych ilościach, by organizm przyzwyczaił do nowego pokarmu.
majaha 2017-11-13
Witam w nowym tygodniu.Niech upłynie Ci pogodnie i radośnie:)Ciekawie napisałaś kwiatach...:)
andrej5 2017-11-13
przepiekny kwiat jak sie okazuje mozna sie nim cieszyc i uzywac jako dodastek do pokarmow
mimozka 2017-11-13
Andrzeju , ja dodaję , bo z własnego ogrodu ! Każdy może myśleć na ten temat co chce ! Aptekę mam w ogrodzie i czuję się super ! Pozdrawiam :)
majaha 2017-11-13
Wieczorku z nutką romantyzmu,a nocą niech się spełnią Twoje najpiękniejsze sny.Pozdrawiam najcieplej .
mimozka 2017-11-13
majaha ... mieszkam sama , o romantyzmie nie ma mowy ! Dziękuję za życzenia , chciałabym , aby się przyśniły te , szczególnie po stracie mojej bardzo , bardzo bliskiej osoby ! dziękuję i życzę przyjemności :)
pruslu1 2017-11-14
ładnie to opisałaś!
Niech Dzień Zawsze Ci przynosi....
To o Co Serce Prosi.....
Serdecznie Pozdrawiam
mimozka 2017-11-14
Dziękuję Lucynko . Miałam bardzo mądrą Przyjaciółkę /teraz już śp/ od Niej czerpałam wszystkie ciekawe informacje . Do dzisiaj korzystam z nich .
antoni3 2017-11-14
Ciekawa informacja,już wcześniej co nieco czytałem o tym i na garnku też.Córka opowiadała mi,że we Włoszech,gdzie często bywa, do potraw,głównie sałatek dodaje się kwiatki cukinii.Można zbierać te męskie,bo i tak owoców z nich nie będzie.
Ciekawe też,że niektóre silnie trujące rośliny wykorzystuje się do produkcji leków,np.z nasion zimowita powstaje kolcychina(do leczenia dny moczanowej).
Moja działka z dala od ruchu ulicznego,więc uprawiam zioła,koniecznie mięta i melisa,ale to byliny więc kłopotów nie ma.Musi być też majeranek bo lubię zapach i bazylia do sałatki z pomidorów wraz z mozzarellą.Czasami też coś jest na balkonie np.estragon.
Miłego dnia,pozdrawiam miło:))