Przepis własny, 500gr mąki pszennej 200gr mąki zytnie ale nie razowej tylko takiej drobno mielonej typ 800 960 itd, 28gr drożdży swierzych 600ml ciepłej wody dwie łyżeczki soli a reszta do smaku jak kto chce. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do mąki, wyrabiany ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie szkło żaroodporne albo michę ceramiczna wraz z przykryciem wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy na 230 stopni gdy ciasto wyrośnie wyciągamy szkło posypujemy dno otrębami lub mąka tak delikatnie i przelewamy masę, nacinamy na wierzchu mocno nożem umoczonym w wodzie posypujemy mąka troszkę na wierzchu i przykrywamy pokrywką. Pieczemy 30 w 230 potem 15 min w 200 i zdejmujemy pokrywkę aby zrumienić skórkę jakieś 10 min. Smacznie szybko i wiemy co jemy.
lucilla 2020-04-27
przelewamy masę ? tzn., że nie jest bardzo ścisła ?
mam wszystko co napisałeś i też piekę, ale z połowy składników i bez oliwek tylko z płatkami owsianymi ... mnie smakuje :)
mocarz 2020-04-27
Tak, jest luźna po wyrośnięciu. Oczywiście że można dodać wszystko co się chce ja często robię bez dodatków.
anad60 2020-05-14
Mistrzu nie bądź taki skromny !!!
dla nas jesteś Mistrzem i nic tego nie zmieni !!!