Upiec biszkopt ciemny z 6 jaj, przekroić na pół.
Masa śmietanowa: 1 litr śmietanki kremówki 36 %, 4 łyżeczki żelatyny, 4 łyżki cukru pudru
Polewa: 2 czekolady mleczne, 1 czekolada gorzka, 2 kieliszki spirytusu, 1/3 szkl. cukru, 3 łyżki kakao, 4 łyżki mleka
Dodatkowo:
- paczka okrągłych biszkoptów
- poncz do nasączenia (kawa rozpuszczalna + cukier + spirytus)
Czekolady rozpuścić w rondelkuw mleku, dolać kakao, spirytus, cukier, mieszając doprowadzić do zagotowania, pogotować jeszcze aż zacznie polewa gęstnieć a następnie przestudzić.
Śmietany ubić z cukrem pudrem na sztywno a następnie wlać żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl wody gorącej (wcześniej należy tę żelatynę wymieszać z zimną wodą aż napęcznieje).
Wystudzone części biszkoptów nasączyć ponczem .
Przełożenie ciasta: biszkopt, połowa ubitej śmietany, okrągłe biszkopty, połowa tężejącej masy czekoladowej, pozostała masa śmietanowa, drugi biszkopt, pozostała masa czekoladowa, wierzch posypać płatkami migdałowymi
Ciasto Kukułka jest dość drogie, ale na specjalne okazje naprawdę warto, bo jest fantastyczne:)
dodane na fotoforum: