faworki

faworki

Składniki na 3 - 4 talerze faworków:

1/2 kg mąki
5 żółtek
szczypta soli
łyżka spirytusu
pół szklanki kwaśnej śmietany (dałam 2 łyżki więcej)

tłuszcz do smażenia (u mnie olej)
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić (trwa to dość długo), by ciasto było mięciutkie i elastyczne. Dobrze zbić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.

Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

rudi26

rudi26 2010-09-28

Wieki nie jadłam... Pycha!

klara42

klara42 2010-09-30

czy mozna sie wprosic pozdrawiam serdecznie

mrrru35

mrrru35 2010-09-30

mozna bylo sie wprosic przedwczoraj;)...dzis jeszcze sa,ale juz troszke twarde;)

dodaj komentarz

kolejne >