[18690135]

moze ktos jest w posiadaniu przepisu na piernik...ale taki tradycyjny staropolski....marzy mi sie taki jak nieraz w PL mozna spotkac w sklepach pakowany i marmoladka przekladany,czekolada oblany:)....na opakowaniu z przyprawa jest jakis przepis,ale dodaje sie dzem sliwkowy/ nie posiadam/i bakalie/nie o taki mi chodzi/.....prawdziwy piernik juz teraz trzeba piec,zeby do swiat zmiekl

malako

malako 2011-12-08

Misiowy piernik

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
torebka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
3 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki miodu
3/4 szklanki oleju
szklanka powideł śliwkowych
marmolada do przełożenia
polewa czekoladowa

Wymieszaj w misce mąkę,cukier,kakao,przyprawę do piernika,proszek do pieczenia i sodę.
Oddziel żółtka od białek i dodaj do sypkich składników, dodaj też mleko,powidła mód i olej,wymieszaj,dodaj ubite białka.
Wlej do formy piecz 50 minut w temp.180
Po upieczeniu przekroić i przełożyć marmoladą.Polać polewą.
Uwaga jest słodki można dać inną masę do przełożenia

maxmen

maxmen 2011-12-08

W staropolskim pierniku powidła śliwkowe to obowiązek, ale można przełożyć go czymś innym... :)))
Na te święta już za późno, ale przepis może się przydać. :)

http://www.wielkiezarcie.com/recipe20411.html


http://gotowanie.onet.pl/12233,0,1,piernik_staropolski,ksiazka_przepis.html


http://pozytywnakuchnia.pl/piernik-staropolski/

mrrru35

mrrru35 2011-12-08

nie no powidla do przekladania to moga byc jakie kto lubi;),ale w tym przepisie,ktory mam to powidla/2 lyzki/ sa skladnikiem ,ktory miesza sie z ciastem przed pieczeniem...dzieki za przepisy...za pozno sie obudzilam;)hehe wiem,ze 4 tygodnie przed swietami sie piecze...ale moze cos jeszcze wykombinuje

iza55

iza55 2011-12-08

re: mysle ze Ricotta bedzie dobry .. pozdrawiam .. tylko ja dalam mniej cukru i jeszcze dla mnie byly za slodkie

dodaj komentarz

kolejne >