smaki dziecinstwa....omlet...rozpywa sie w ustach mniam

smaki dziecinstwa....omlet...rozpywa sie w ustach mniam

nie wyszedl mi taki ladny I rowny jak zawsze,chyba jajka byly za duze,bo wiecej bylo masy niz zwykle,ciezko bylo odwrocic...mozna zrobic z jednym jajkiem...tak wygladal moj poprzedni

https://www.garnek.pl/mrrru35/6189108/omlet-puszysty

omlet puszysty
Składniki na 1 porcję

• 2 jajka

• 1 łyżka mleka

• 1 łyżeczka mąki

• 1 łyżka masła lub margaryny

• syrop, dżem lub truskawki ze śmietaną do polania


Etapy przygotowania

1. Do salaterki wlewamy łyżkę mleka i wsypujemy łyżeczkę mąki. Dokładnie ucieramy je ze sobą, tak żeby nie było ani jednej grudki.

2. Bierzemy drugą salaterke (WAŻNE: nie może być w niej ani kropli wody!). Rozdzielamy jajka wrzucając białka do nowej salaterki, a żółtka do rozmieszanej mąki i mleka.

3. Żółtka rozcieramy z mąką i mlekiem, aż się połączą.

4. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Jeśli nie masz miksera, możesz to zrobić trzepaczką lub widelcem, tylko zajmie to więcej czasu. (UWAGA: widelec również musi być suchy!)

5. Pianę dodajemy stopniowo do utartych żółtek, delikatnie mieszając.

6. Na paletni rozpuszczamy łyżkę masła lub margaryny. Przekładamy masę na patelnię. Smażymy na jasny brąz, po czym przerzucamy omlet na drugą stronę. Przerzucanie omletu to operacja trudna. Ja zawsze pomagam sobie dwiema łopatkami do smażenia.

7. Gotowy omlet jemy natychmiast, zanim opadnie. Można go polać syropem malinowym, posmarować ulubionym dżemem albo udekorować sezonowymi owocami (truskawkami, jagodami). Owoce należy wcześniej zasypać cukrem, żeby puściły sok. Można dodać do nich również trochę śmietany. Smacznego!