Na ciasto:
-20 dag mąki
-10 dag masła
-4 jajka
-szczypta soli
-olej do smażenia
Na glazurę:
-20 dag cukru pudru
-łyżka soku z cytryny
-2-3 łyżki gorącej wody
-ewentualnie kakao
,żeby glazura miała 2 barwy
Dodatkowo:
-kwadraty z papieru pergaminowego o boku około 10cm wysmarowane olejem.
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i jednym ruchem wsypać przesianą mąkę cały czas mieszając. Odstawiamy w momencie, kiedy ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścian garnka. Studzimy je, a następnie wbijamy kolejno jajka i ucieramy. Kiedy wszystko będzie gładkie, porcjami nakładamy
do szprycy i na papierowych kwadratach wysmarowanych olejem formujemy koło,a na to jeszcze jedno. W garnku podgrzewamy olej i wkładamy do niego po kolei gniazdko górą do dna garnka, cały czas trzymamy je z papierem, by po chwili powoli i delikatnie odkleić papierowy kwadrat. Smażymy po kilka minut z obywóch stron, na brązowy kolor
. Kiedy wszystko będzie gotowe, wykonujemy glazurę i maczamy w niej górną część gniazdka. Odstawiamy do schłodzenia.
ps.przepis dzis sprawdzony i bardzo dobre,odradzam tylko smarowania kwadratow olejem,poniewaz gniazdka sa dosc ciezkie i zjezdzaly mi do oleju zanim odwrocilam..mozna sie niezle popazyc/udalo mi sie wlasnie/....do glazury nie dodalam cytryny,poniewaz do ciasta nie dodaje sie cukru i chcialam,zeby glazura troche slodyczy dodala:-)
mrrru35 2010-01-22
bierz...tylko zapomnialam jeszcze napisac,zeby ucierac lyzka ,bo zaczelam mixowac mixerem...i wszystko sie poprzyklejalo do mieszadel...i zmienilam na drewniana lyzke:-)
gsnsgs 2010-01-22
no widzisz a juz mialam pytac jak to zrobilas hihihi ale zeszlam nizej i ... i zobaczylam dluuuuuuga liste jak to przyzadzic... Podziwiam Cie ja tez uwielbiam gotowac i kombinowac w kuchni ale staram sie do lata schudnac i nie robie takich smakolykow bo po nocach bym sie obzerala..... ale wyglada cudnie :) poprosze o kilka do Niemiec :) taka mini paczuszke hihihi
szaqk 2010-01-23
New Day For You !