Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Składniki:
• 25 dag mąki
• 10 dag cukru pudru
• 15 dag masła lub margaryny
• 2 żółtka
• szczypta soli
• 1 torebka cukru waniliowego

Wykonanie:
Masło schłodzić w lodówce, wyjąć, starannie posiekać z przesianą mąką.
Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w przezroczystą folię, włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto wyjąć, rozwałkować placek grubości mniej więcej 3 mm Foremką wykrawać ciastka różnego kształtu. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć ciastka.
Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC.

lukier
szklanka cukru pudru i 3 lyzki cieplej wody
plus barwnik spozywczy

dodane na fotoforum: