Ciasto cappuccino z polewą z białej czekolady

Ciasto cappuccino z polewą z białej czekolady

lekkie jak puszek, delikatnie kawowe w smaku...błyskawiczne do zrobienia (nawet tzw. dwie lewe ręce sobie poradzą:-), urokliwe do podania...i nie za slodkie...takie jak lubie;)

Składniki na ciasto:


225 g masła, miękkiego
225 g mąki
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao + do oprószenia ciasta
180 g cukru pudru
4 jajka, roztrzepane
3 łyżki kawy instant rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
Składniki na polewę:

115 g białej czekolady
55 g masła, miękkiego
3 łyżki mleka
140 g cukru pudru, przesianego
Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować mikserem, by powstało jednolite, gładkie ciasto (jajka również, nie ubijamy oddzielnie białek). Wyłożyć do formy wyłożonej papierem (płytka forma do brownies o wymiarach 17 x 27 cm,ja uzylam 21x27... w przypadku wiekszej formy proporcje należy zwiększyć) i piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 40 minut. Ostudzić.

Białą czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego garnuszka razem z masłem i mlekiem. Rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając. Po rozpuszczeniu (już nie w kąpieli) dodać przesiany cukier puder, miksować, aż polewa będzie gładka i bez grudek (ja to zrobiłam blenderem). Polewą polać gotowe ciasto. Oprószyć przesianym kakao.

Smacznego :)

dodane na fotoforum:

ika66

ika66 2010-04-17

niestety nic dzis nie upieklam wiec chociaz popatrze na twoje ciacho:)))

iwanka1

iwanka1 2010-04-17

Nie mam produktów a upiekłabym do jutrzejszej kawy (której też nie mam) a sklepy jak się dowiedziałam są jutro zamknięte. Trochę się wkurzyłam.

loniaa

loniaa 2010-04-19

No ciekawie wygląda !!

dodaj komentarz

kolejne >