Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką

podobne do babcinego....bo babcine bylo lepsze....no i kruszonka zbyt drobna wyszla:)...ale moze byc.....zjadlam kawalek z maslem..kawalek z dzemem.....dobre ciasto do kawy lub szklanki zimnego mleka.....mnie dzis gardlo boli....i niestety nie moge mleka:(

Składniki:

300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
pół szklanki letniego mleka (125 ml)
1 jajko
50 g roztopionego masła
45 g cukru
1/4 łyżeczki soli
Ponadto:

1 jajko, do posmarowania
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).

Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Kruszonka:


50 g masła, miękkiego
10 płaskich łyżek mąki
4 łyżki cukru
8 g opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.

dodane na fotoforum:

ewa78

ewa78 2010-04-24

Smacznego! Pozdrawiam. :)

maxmen

maxmen 2010-04-24

To jest TO...:)))

cuisine

cuisine 2010-05-02

Fajna drożdżóweczka :)))

dodaj komentarz

kolejne >