[10467437]

most dla pieszych laczy wschodnia czesc miasta z centrum...


https://www.youtube.com/watch?v=4zDHkh6-AxY

a ja bede twym aniolem...
https://www.youtube.com/watch?v=IX-vZrug6Lc

https://www.youtube.com/watch?v=e4zMFUjJpGU&feature=player_embedded

https://www.youtube.com/watch?v=kfy38_Qu5Ws&feature=player_embedded#!

https://www.garnek.pl/a2007d/5460774/przelom-dunajca

https://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,2740867.html
shamrok
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NL7WR3xepfU#at=65

https://tapetus.pl/obrazki/n/180362_niebieskie-kwiatuszki-bukiet.jpg
https://www.garnek.pl/cudolik2/26901783/cos-na-zab-przepis ---szarlotka

od prelud ---pielmieni ----
przepis:
2 szkl. mąki
1 szkl. wody
2 łyżki oleju
Zagnieść ciasto plastyczne i gładkie, wstawić je do lodówki na ok. 3 godziny.

Farsz:
Mięso mielone, najlepiej mieszane i nie całkiem chude. Dobrze gdy wołowe ma troszkę tłuszczyku, powstaje wtedy w pierożku rosołek, a farsz jest soczysty. U mnie mięso było zbyt chude i w środku było sucho:) Mięso może być mieszane: wołowe, wieprzowe, baranie.
Cebulka pokrojona w piórka, albo ząbki, zeszklona na oleju. Sól, pieprz do smaku. Posiekana natka pietruszki- dużo. Należy dobrze dosmaczyć, nieco na ostro.
Ciasto wałkować na placki, wykrawać krążki i lepić pierogi. Każdy pierog zgiąć na pół na podobieństwo tradycyjnego, rosyjskiego kokosznika. Gotować w osolonej wodzie 3 min. od wypłynięcia. Podawać polane olejem i posypane pietruszką.

od tivoli przepis na lukier

lukier z 1 białka , 140-150 g cukru pudru (kupuj firmy kupiec , jakość cukru ma znaczenie) i łyżki soku z cytryny. Ucierac w makutrze około 20 minut , musi być tarty ręcznie bo robiony mikserem jest za bardzo napowietrzony i wtedy odpada . Jeśli lukier jest za gęsty rozrzedzamy kilkoma kroplami wody , jeśli za rzadki można dodać trochę mąki ziemniaczanej . Lukier jest delikatny , czasami odpada mimo , że tarty ręcznie , po prostu jeśli to pierniki do ozdoby obchodzic się z nimi delikatnie :)

https://www.garnek.pl/kimeraj/27340176/swiatecznych-wspomnien-czar

(komentarze wyłączone)