[10467471]

\"Sunset dance\" with Isis wings by YallaRaks
https://www.youtube.com/watch?v=231P5FGP06M

Shahrazad und Chandrakala-Asian Tribal part 1
https://www.youtube.com/watch?v=fu-y6-pyqws

https://www.garnek.pl/luzik19/24790369
https://www.wkarkonosze.net/piesze2.php ---elisela-brzeg---


Kartacze wg babci Różyczki

Składniki
Ciasto
• 2,5 kg ziemniaków
• 8-9 ziemniaków ugotowanych dużych
• 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
Farsz
• 1 kg łopatki wieprzowej
• pieprz ziołowy
• sól
• majeranek
• cebula
Dodatkowo
• boczek lub skwarki do polania
• 1 cebulka mała
• włoszczyzna do mięsa---------------
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sitko żeby odciekły, soku nie wylewać.
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę, wymieszać z ugotowanymi, odlać sok ziemniaczany, a krochmal który tam został, dodać do ziemniaków, lekko posolić i wyrobić ciasto, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz.
Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.
Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.
Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.
Smacznego.
Uwaga:
druga wersja kartaczy,mięso mielimy jak na kotlety,doprawiamy,nadziewamy kartacze.

od kimeraj - dobre ciasteczka
1 kg mąki, 4 żółtka (białka zachować do smarowania ciastek), szklanka cukru pudru, 3 kostki margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, cukier waniliowy.

Mąkę i margarynę posiekać nożem.Dodać cukier, żółtka i sól. Wyrobić ciasto. Podzielić na mniejsze kawałki, każdy zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (ok.1/2 godziny). Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać ciasteczka foremkami. Ciasteczka układać na blasze, posmarować je białkiem, posypać cukrem kryształem. Piec na złoty kolor.
od kimeraj - strucle makowe -dobre-
1 kg mąki, 5-7 dkg drożdży (ja używam drożdży instant),5 jajek,
1 szklanka cukru, 1/2-3/4 szklanki kwaśnej śmietany (dla ułatwienia: 1/2 szklanki=5 łyżek; 3/4 szklanki=8 łyżek),
1/2-3/4 szklanki mleka, margaryna, 2 masy makowe (lub inne nadzienie, np.jabłka z orzechami).
Margarynę roztopić. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną (jeżeli użyjecie drożdży instant, to wystarczy wymieszać je z mąką). Jaja ubić z cukrem. Wszystkie składniki razem wymieszać-nie ucierać. Ciasto włożyć do garnka dwa razy większego i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto podzielić na porcje, rozwałkować, posmarować roztrzepanym jajkiem, wyłożyć masę makową. Struclę zwinąć. Papier do pieczenia posmarować margaryną, zawinąć w nie struclę. Tak zawinięte strucle można zostawić jeszcze na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piec ok.45 minut w temp.170-190C.
(Z połowy porcji wychodzą takie oto 3 dorodne strucle :)))
Z tego samego przepisu wychodzą również wyśmienite bułeczki z nadzieniem i pączki.

(komentarze wyłączone)