[10467476]

fontanna przy wiezy cisnien...tylko czesc tych
mniejszych jest w ruchu...w momencie...
przepieknie wygladaja w pelnej okazalosci kolorowe w nocy...


Niech w Twoim życiu muzyka będzie.
Taniec, zabawa, śmiechu wiele.
Mnóstwo pachnących kwiatów wszędzie,
a wokół… sami przyjaciele ...

https://www.piecsmakow.com.pl/burak-cenne-warzywo-przez-caly-rok.html

od.....lila08.
60 dkg mąki pszennej 450 lub 500
5 jaj
1 szkl.cukru
1 kostka margaryny -25 dkg
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel czerwony bez cukru
1 cukier waniliowy
żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ,dodając margarynę dalej ucierać ,dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zarobić ręką ! tak,żeby się to połączyło ale nie wygniatając, ciasto ma być takie jak kruszonka czy posypka jak tam u Was nazywacie ;) 3/4 ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ,ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu ,ubić białka z 1/2 szkl.cukru ,pod koniec ubijania dodać kisiel w proszku ,wyłożyć na śliwki ,na pianę posypać pozostałe ciasto,włożyć do nagrzanego piekarnika ,piec 40 min.175-180 st.

strucla makowa od kimeraj
=================
Strucle drożdżowe przy których nie ma pracy ;)))
1 kg mąki, 5-7 dkg drożdży (ja używam drożdży instant),5 jajek,
1 szklanka cukru, 1/2-3/4 szklanki kwaśnej śmietany (dla ułatwienia: 1/2 szklanki=5 łyżek; 3/4 szklanki=8 łyżek),
1/2-3/4 szklanki mleka, margaryna, 2 masy makowe (lub inne nadzienie, np.jabłka z orzechami).
Margarynę roztopić. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną (jeżeli użyjecie drożdży instant, to wystarczy wymieszać je z mąką). Jaja ubić z cukrem. Wszystkie składniki razem wymieszać-nie ucierać. Ciasto włożyć do garnka dwa razy większego i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto podzielić na porcje, rozwałkować, posmarować roztrzepanym jajkiem, wyłożyć masę makową. Struclę zwinąć. Papier do pieczenia posmarować margaryną, zawinąć w nie struclę. Tak zawinięte strucle można zostawić jeszcze na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piec ok.45 minut w temp.170-190C.
(Z połowy porcji wychodzą takie oto 3 dorodne strucle :)))
Z tego samego przepisu wychodzą również wyśmienite bułeczki z nadzieniem i pączki.

od oliwkaa
biszkopt na tort
Szklanka mąki pół na pół pszennej z ziemniaczaną
3/4 szkl.cukru
4 jaja/ żółtka ucieramy,białka ubijamy na sztywno
4 łyżki wody
1 łyżka oliwy
pół łyżki octu
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kawy
Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy makę,wodę,ocet,oliwę,cukier waniliowy,proszek do pieczenia,kawę i miksujemy.
Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy. Wylewamy ciasto do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki,pieczemy 50 minut w 170 stopniach.

od lenka42
przepis na kruche,smaczne
i zdrowe chude mięso do chleba:
Na 1-kg.schabu bez kości:
Przygotować 2-litry wody+2 łyżki majonezu
zagotować z następującymi przyprawami:
1-torebka soli peklowej(ok.0,5 gr.)
2-łyżki soli kuchennej
1-duża cebula
1-średnia główka czosnku
3-listki laurowe
łyżka ziela ang.
1/2 łyżki pieprzu w ziarnach
można dodać kilka ziaren owocu jałowca
Wszystko zagotować i włożyć umyte mięso
Odstawić do następnego dnia
Nazajutrz wyjąć mięso,wywar zagotować
i do gotującego włożyć ponownie mięso
gotując tylko 5-min,następnie odstawić
Czynność taką powtarzać przez trzy dni
Po trzech dniach mięso wyjąć,osuszyć
i zawinąć w folę aluminiową i trzymać w
lodówce-trud opłaci się,schab jest kruchy,
soczysty i bardzo smaczny

od ewci1
Dynia Hokkaido...

Faszerowana miesem mielonym drobiowym i wolowym z pistacjami ,czosnkiem i majerankiem....upieczona w piekarniku,przed pieczeniem wydrazyc i pogotowac w osolonej wodzie,5-7 minut...
Dynia Hokkaido jest bardzo delikatna z lekko orzechowym samkiem i nie trzeba jej obierac....Jako dodatek czerwone wino polwytrawne ...

(komentarze wyłączone)