[10529327]

PARK
karpie z otwartymi paszczami czekaja na pokarm / przy jezdzie gondola karpie konkuruja z kaczkami o zdobycie pokarmu od przejezdzajacych.../

Rogaliczki drożdżowe
na ciasto :
1/2 kostki margaryny
2,5 dag drożdży
1/8 szkl. ciepłego mleka
4 łyżeczki cukru
1,5 szkl. mąki
szczypta soli
1 całe jajko
nadzienie - twarda marmolada lub nutella wg uznania
Wykonanie: margarynę podgrzać aby była miękka ale nie płynna, drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, zamieszać i poczekać aż \\\'\\\'urosną\\\'\\\'. Do miski wsypać mąkę, miękką margarynę, jajko, rozczyn drożdżowy, szczyptę soli i wymieszać, następnie wyrobić na gładką masę. przykryć ciasto talerzykiem i odstawić na 1 godzinę do lodówki na najniższą półkę.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Po wyjęciu ciasta z lodówki, dzielimy je na części i każdą rozwałkowujemy na kształt koła, dzielimy na trójkąty, na każdy trójkąt nakładamy marmoladę lub coś innego wg uznania i zwijamy formuując rogaliki. Układamy je na blasze w pewnych odstępach od siebie i pędzlujemy powierzchnie rozkłóconym jajkiem połączonym z mlekiem. Pieczemy ok.20 minut, następna partię już krócej, ponieważ piekarnik jest nagrzany. Upieczone pozostawiam do ostudzenia, można wierzch ozdobić lukrem lub płynną polewą,

JESZCZE RAZ ROGALIKI.....mowia ze najlepsze.........
Składniki
Ciasto:
0,5 kostki drożdży
5 łyzek zimnego mleka
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1 jajko
dowolna posypka
Nadzienie do wyboru:
Dowolna marmolada - najlepiej różana (Biedronka)
Nutella
Rogaliki - najpyszniesze i najłatwiejsze na świecie
Naprawdę wspaniałe rogaliki!! Z tego przepisu wychodzi 32 szt. Które po upieczeniu znikają bardzo szybko:):):)
Wymieszać w kubeczku drożdże z mlekiem (zimnym!)
Połączyć wszystkie składniki: mąka, cukry, jajka, margaryna, proszek do pieczenia. Zagnieść szybko rękoma dodać drożdże. Jeszcze raz zagnieść.
Zawinać ciasto w lnianą ściereczkę i włożyć do lodówki na 1,5-2 godzin.
Wyciągnąć z lodówki, podzielić na 4 równe części.
Każdą część kolejno rozwałkować na koło. Podzielić na 8 trójkątów. Przy rozwałkowywaniu podsypywać mąką.
Na krótszym boku położyć nadzienie około 3/4 łyżeczki. Zwinać w rogalik.
Ułożyć na dużej blaszce - najlepiej na papierze do pieczenia.
Rozbełtac widelcem jedno jajko i posmarować wszystkie rogaliki pędzelkiem. Posypać: brązowym cukrem albo kolorowym maczkiem lub inną posypką.
Piekę w piekarniku z nawiewem na 190 stopni 20min

micha3

micha3 2010-07-24

hihi..ale fajne ...

(komentarze wyłączone)