lato...lato...
(przelotne deszcze ale jeszcze ciagle za malo pada )
GIOVANNI MARRADI SELECTION
https://www.youtube.com/watch?v=SOoOQLm9TMc
Puszysta babka z ajerkoniakiem
5 jajek
200 g cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
125 ml oleju
250 ml ajerkoniaku
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
100 ml ajerkoniaku - do nasączenia
cukier puder - do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy foremkę do babek.
Jajka, cukier puder i cukier waniliowy ucieramy do białości. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy olej z likierem i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Masę wlewamy do foremki i pieczemy ok 45 minut. Po upieczeniu, w pęknięcia na wierzchu ciasta wlewamy likier jajeczny ( można ewentualnie nakłuć dodatkowo wykałaczkami). Czekamy ok godziny aż likier wsiąknie w ciasto po czym wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem.
anana57 2014-06-30
Każda chwila w życiu jest ważna,
jedna uczy, inna zaś cieszy..
Pogoda nie rozpieszcza wcale, leje od soboty..
Pozostało Was pozdrowić cieplutko.
vitaawe 2014-07-01
...:)))
Znaleźć wrażliwych ludzi, którzy czują to co my, jest z pewnością największym szczęściem na ziemi.
Carl Spitteler
(komentarze wyłączone)