caprici

caprici 2017-05-24

syrop z kwiatków czarnego bzu :) / od lila08/
30 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu,
1,8 -2 kg cukru
80g kwasku cytrynowego,
2 cytryny,
1,2l wody
Cytryny sparzamy, szorujemy i jeszcze raz sparzamy , kroimy w plasterki. Zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i kwasek , rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia , dodajemy cytryny pokrojone w plastry Dokładnie mieszamy i zalewamy kwiaty. Całość odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia syrop filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek lub malutkich słoiczków .Przechowujemy w chłodnym miejscu. Syrop dolewamy do herbaty lub rozrabiamy go z wodą - otrzymamy w ten sposób pyszny sok lub lemoniadę. Życzę smacznego :)

(komentarze wyłączone)