Pierwszy w tym sezonie działkowy urodzaj.

Pierwszy w tym sezonie działkowy urodzaj.

Topinambur.

hellena

hellena 2019-03-16

Nigdy nie jadłam, poczytałam w necie co to takiego, bo nie znałam wcześniej. A jak Ty go przyrządzasz?

tebojan

tebojan 2019-03-16

Niczym jakieś zwierzątka.
Jak to się spożywa?

wydra73

wydra73 2019-03-16

Jednak topinambur! Stawiałam na imbir.
I co Wy z nim robicie? On niezależnie od sposobu przetworzenia pachnie terpentyną, albo czymś podobnym.

olgad

olgad 2019-03-16

Dziwię sie, że nie używacie topinamburu.
Po zimię wykopujemy go z ziemi. Można i jesienią, ale wtedy on nie będzie słodki.
Obieramy, jak ziemniaki. Można zrobić salatkę z kwaśnej śmietaną, albo olejem słonecznikowym (nierafinowanym, który ma aromat). Można nie robić salatkę, a prosta zjesć.
Mi sie smakuje :)
Mówią, że można go smażyć, ale nigdy tak nie robiłam.

jadpaw5

jadpaw5 2019-03-17

Jakoś mnie nie pociąga.

olga22

olga22 2019-03-21

myślałam ,ze imbir! mój ulubiony!

krycha2

krycha2 2019-03-25

Też mam na działce...dodaję do sałatki,gotuję ...tylko krócej niż ziemniaki...szybko się rozgotowuje i łączę z ziemniakami w pure...Obrany /cienko/ trzeba skropić sokiem z cytryny bo szybko ciemnieje.

alkaa

alkaa 2019-03-29

jest dobry... tylko rozłazi się po działce...

abamm

abamm 2019-03-31

Wlasnie... a imbir uprawiasz? Tumeric?

olgad

olgad 2019-04-03

Nie, imbir nie uprawiam. Za zimno mu będzie w białoruskim ogrodzie :)

dodaj komentarz

kolejne >