Ciasto jogurtowe ze śliwkami lub innymi owocami.
Owoce, którymi możemy \\\"wypełnić\\\" ciasto mogą być dowolne;brzoskwinie, truskawki, kabaczek, jabłka, czereśnie mak i wiele innych. Tzw dowolność.
W misce, albo w czym tak komu pasuje wymieszać wszystkie składniki.
Jajka trzeba ubić mikserem bardzo starannie, muszą się połączyć.Po połączeniu się jajek, dodać wszystkie suche składniki, ale jeszcze przed tym ,należy trzy razy sprawdzić, czy aby jakieś żółtko nie lata luzem pod widełkami miksera.
Proszę pamiętać o kolejności; jajka, jogurt, sól, olej i suche składniki.Najważniejsze, to sprawdzenie, czy wszystko wymieszane zostało na jednolitą masę.To bardzo ważne, inaczej z ciasta nici wyjdzie gniot nad gniotami!!!!
Proporcje dowolne w zależności od wielkości blaszki.Piec z termoobiegiem 40 min w tem 180 st.Sukcesów:P
Aaaa zapomniałabym.Jak ciasto jakimś dziwnym zrządzeniem losu komuś wyjdzie, koniecznie należy posypać je cukrem pudrem, lub kryształem jak ktoś lubi sobie pochrupać :)
Inspiracją do tego wypieku, był wgląd do portalu kulinarni.pl.
Darek, Tomek...dzięki Wam za przypomnienie tych sławnych nietuzinkowych przepisów.
Kolejnym moim przedsięwzięciem, będzie bażant.Szukam odpowiedniej foty w necie.
tomeksc 2013-12-14
ja położyłem na takim watę cukrową i wyszło mi ciasto bezowe. Super przepis. Dziękuję Ci.
tomeksc 2013-12-14
Haaaaaa
Widzisz miła Pani. Jak włożysz watę cukrową z patykiem, to będziesz miała szaszłyki. Na tym polega cały fortel tego przypisu.
Pamiętaj: jak chcesz ciasto, to wata bez patyka!
jak chcesz szaszłyki, to wata z patykiem.
Wiem, że to dość skomplikowane, no ale pieczenie nie jest łatwe no i wymaga jednak pewnej dozy inteligencji.
oli74 2013-12-14
No dobra...zakodowałam :P
Mam tylko jedno pytanie odnośnie szaszłyków, bo wiesz...nie chciałabym żadnych zwykłych z mięsem, papryką, cebulką, boczusiem, tylko takie wypasione z Kiełbasą.
Wyjdą z tej waty na patyku ?
tomeksc 2013-12-14
z mojej wiedzy kulinarnej - zaczerpniętej głównie z portalu kulinarni.pl, wynika, że to patyk odgrywa decydującą rolę. Pozostałe składniki - drugoplanową. Więc jeżeli wtykasz patyk, to masz szaszłyka, nawet z najpodlejszej parówki.
Tylko właściwie to teraz sam się zamotałem, bo w takim razie wata cukrowa na patyku, jest szaszłykiem cukrowym!!! Idę spać, bo teraz to już po prostu zgłupiałem sam.
tomeksc 2013-12-14
no to z niecierpliwością czekam na efekt Twojej twórczości. Zobaczymy co z tego wyjdzie - może bażant po staropolsku?
mocarz 2013-12-14
ojjj Madziu :) troche tam wiesz o tych wypiekach :) reszte pewnie łun ci wyjasnił :)
a tak powazenie to pysznie to zrobiłas , zresztą wiesz ze jestem uwiedziony przez Ciebie ta Twoja kuchnią :)
lila08 2013-12-14
nooo...jesteś :))) nowe foty a właściwie fota ,mogłabyś pokazać w trzech odsłonach hi hi hi a w tym przepisie to proporcje dowolne powiadasz tzn. worek mąki, 1 jajko takie od baby ze wsi ,jajka muszą się połączyć ??? a z czym kochaniutka ...no powaliłaś mnie na kolana tym przepisem ,tam na tych kulinarnych to są jednak wyczesane przepisy :) a Tomuś nawet bezowe poczynił ,no Miszczu ,że tak powiem ale nawet można szaszłyka zrobić ,może by tak częściej zaglądać do kulinarnych ???
mozilka 2013-12-15
A ja mam takie pytanie.Skąd se wezmę watę cukrową na patyku?:)
terrina 2013-12-15
Sorry Oli,że do Tomka skrobnę tutaj:) Tomku,myślałam,że w Kaliszu nie głupieją:)
Kombinuję,jak połączyć watę cukrową z patykiem i bażantem,żeby wyszło pyszne bażantowe ciasto z bezą?:)
O odpowiednią fotę w necie,wspomnianego bażanta,poproś najżyczliwszego guru.Proste jak drut:)
tomeksc 2013-12-15
gniot, to jeszcze jest jadalny. Chciałbym zachować umiar i być uprzejmym - no nie udał się ten sernik raczej.
Ale jest się czym pochwalić.
tomeksc 2013-12-15
a taki przepis u szefa wszystkich szefów widziały panie:
Back in Black.
Wszystko żywcem skopiowane z tego portalu -
http://www.diamant.neostrada.pl/wodka7.htm
A ja myślałem, że to jego twórczość radosna w całości a to papuga zwykła.
wandy 2013-12-15
Uwielbiam takie ciacha bo sa na tyle wilgotne ze nie staja kolkiem w przelyku ...hi hi hi...
Obiadek sie gotuje...makaronik schnie.....no wiec ja do \"GARA\" zagladam aby moich ulubionych serdecznie pozdrowic. Wanda
tomeksc 2013-12-15
a taki przepis żywcem zerżnięty z netu:
BABECZKI Z BRYNDZĄ I MIODEM ROZMARYNOWYM
ze strony
https://www.google.pl/#q=Mi%C3%B3d+zagrza%C4%87+z+ga%C5%82%C4%85zkami+rozmarynu+na+wolnym+ogniu%2C+nie+gotowa%C4%87%2C+trzyma%C4%87+ciep%C5%82y%2C+by+aromat+rozmarynu+przenikn%C4%85%C5%82+do+miodu.+Przygotowa%C4%87+ciasto%3A+M%C4%85k%C4%99+wymiesza%C4%87+z+kawa%C5%82eczkami+zimnego+mas%C5%82a%2C+jajkiem+i+szczypt%C4%85+soli.+
Za takie plagiaty grozi odpowiedzialność karna, ponieważ autor pod przepisem nie podał źródła, z którego zerżnął ten przepis.
anad60 2013-12-15
Madzia....ale TY to potrafisz człowieka
zdołować...jak to ciasto apetycznie wygląda ech
biorę przepis i zmykam...bo nie wytrzymam ...
Buźka :))
oli74 2013-12-15
Tomuś, tam jest niemal co drugi przepis zerżnięty z netu.
Co ma swojego, to jedynie te gryyylowane podeszwy i ostroboka aleksandryjskiego uparowanego.
anad60 2013-12-15
Madzia pojechałam se do miasta ogromnego
coby siem trochem odchamić i dużo ludziów
pooglądywać... a wylądowałam na działeczce *;*