CIAST KRUCHE:
3 szkl. mąki
1 szkl.cukru
300g. margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych skład. zagnieść ciasto i podzielić na 3 części i włożyć do lodówki na 30 min.
MASA ORZECHOWA:
150 g. posiekanych włoskich orzechów
120 g. masła
8 łyżki cukru
2 łyżki miodu
Wszystkie skład. włożyć do garnka smażyć 3 min.
MASA JABŁKOWA:
2000 g. jabłek
1 op. kisielu
2 łyżki cukru
szczypta kwasku cytrynowego
Jabłka obrać zetrzeć na tarce, chwile smażyć. dodać kisiel i kwasek.
CIASTO JABŁKOWO-ORZECHOWE:
Jedną część ciasta rozwałkować i piec 20 min. w 180 st.
Drugie ciasto upiec w ten sam sposób.
Na trzecie wyłożyć masę orzechową i piec 25 min. w temp. 180 st.
Płaty ciasta przełożyć masą jabłkową i schłodzić.
SMACZNEGO
P.S.Przepraszam, że tak długo to trwało ale w końcu znalazłam chwilkę czasu żeby wstawić ten przepis:)
dodane na fotoforum:
jusia75 2010-12-28
Mniam,zjadłabym bez wyrzutów sumienia :)))