[11755795]

Karczma z Hadli Kańczuckich, k. XIX wieku

W niedziele zwykle zaprasza się koła gospodyń,które serwują jakieś potrawy.Był więc żurek z kiełbasą,pierogi z grzybami i kapustą oraz proziaki (oczywiście pieczone bezpośrednio na piecu).
A za mną,od jakiegoś czasu chodzą tradycyjne gomółki...:)
(przepis poniżej)

dodane na fotoforum:

bonga

bonga 2010-11-02

następnym razem zrób fotki proziakom i gomółkom- nie mam pojęcia, o czym piszesz:)))

ikunia5

ikunia5 2010-11-02

Witaj......To Miałeś smaczny poczęstunek - nie wiem tylko, co to są gomółki.......pozdrawiam:)

halb09

halb09 2010-11-02

Ja spóźniłam się na poczęstunek:)
Pozdrawiam serdecznie!

pabloz

pabloz 2010-11-02

Znalazłem jeden przepis.Są rożne,ale ten wydaje się wzorcowy (muszę wypróbować...):

Glinickie gomółki z sera krowiego:

Składniki na ok. 60 sztuk:
2 kg sera tłustego dobrze odciśniętego (musi być dobrze ogrzany)
4 jajka
2 łyżki masła
duża łyżka soli
cała torebka kminku
pół łyżeczki pieprzu czarnego
mniej niż pół łyżeczki papryki ostrej (tak w palce)

Wykonanie:
1. Ser mielimy przez maszynkę (jeden raz). Dodajemy sól, kminek, pieprz, paprykę
i wyrabiamy dobrze ręką. Dodajemy jajka i dalej wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie dajemy roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiamy.
2. Gdy masa jest jednolita, bierzemy łyżkę masy na dłoń, a drugą ręką ściskamy
i nadajemy ciastu kształt stożka.
3. Gomółki kładziemy na deseczkę (powinna być dębowa) wyścieloną papierem
i układamy je tak, by się nie stykały. Wierzch każdej gomółki posypujemy papryką ostrą (tylko w paluszki), aby zyskały ładny kolor. Pieczemy w piekarniku lub brandurze w niezbyt wysokiej temperaturze ok. 30 - 40 minu...

pabloz

pabloz 2010-11-02

4. Gdy się już lekko zarumienią (przybiorą barwę żółtą), wyjmujemy je z piekarnika.
5. Gomółki jemy same lub pokrojone w plasterki kładzione na chleb posmarowany masłem. Ich zaletą jest to, że mogą być przechowywane przez kilka dni i się nie psują. Dawniej gospodynie wynosiły je w pole żniwiarzom.

Przepis „Glinickie gomółki z sera krowiego" został zgłoszony i wpisany do Rejestru Podkarpackich Potraw Regionalnych i Tradycyjnych przez Koło Gospodyń Wiejskich z Glinika Zaborowskiego.

pantoja

pantoja 2010-11-03

Bardzo dawno temu jadlam gomółki robione przez moją prababcię. Były inne, przepisu nie znam ale nie byly pieczone. Ser własnej produkcji, bez kminku, chyba ze śmietaną bardzo gęstą. Wiem, że były lekko żółte i pyszne do chleba wiejskiego z maslem własnej produkcji.

stasta2

stasta2 2010-11-03

Kiedy piszesz słowo "bradrura", przypomina mi się świętej pamięci teściowa z Przemyśla:)

pabloz

pabloz 2010-11-03

Czyli źródło wiarygodne,jeśli o tradycje regionalne chodzi :)
Ja chyba wcześniej nie zetknąłem się z tym słowem.

bajka1

bajka1 2010-11-04

Dziekuję za znakomity, przejrzysty i jasny przepis, jak je wykonać. Myślę jednak, a raczej jestem tego pewna, że, kiedy Ty je upieczesz, będą smaczniejsze. Przeciez od prawieków wiadomo, że panowie sa lepszymi od nas, kucharzami:)).
Juz skopiowałam i mam!!!

franek9

franek9 2010-11-04

Świetny pomysł na jeszcze większą promocję skansenu.:)

terid02

terid02 2010-11-06

ojeju,ale wyżerka!!!super

dodaj komentarz

kolejne >