Wydział Krajowy we Lwowie Uchwałą z dnia 6 marca 1902 r. powołał Krajową Szkołę Mleczarską, której oficjalne otwarcie nastąpiło 1 maja 1903 r.
Krajowa Szkoła Mleczarska była pierwszą polską Szkołą Mleczarską na ziemiach polskich we wszystkich trzech zaborach. Jej kierownikiem został mianowany Tadeusz Rylski, ówczesny krajowy instruktor mleczarstwa.
W muzealnych gablotach znajdują się dokumenty, zdjęcia ilustrujące pracę trzech pionierskich dyrektorów: Tadeusza Rylskiego, Jana Licznerskiego i Jana Cesula, którzy byli nie tylko wychowawcami i nauczycielami setek fachowców w dziedzinie mleczarstwa, ale też działaczami spółdzielczości, publicystami, wydawcami, autorami prac naukowych i podręczników. Ich zasługą był rozwój i rozbudowa szkoły oraz podniesienie rangi krajowego mleczarstwa.
O istotnej roli Szkoły w dziedzinie mleczarstwa świadczy fakt, że od 1905 r. była ona siedzibą Galicyjskiego Komitetu Wystaw i Ocen Masła i jedną z placówek Komitetu Państwowych Ocen Masła i Serów.
W muzeum znajduje się obszerna dokumentacja krajowych ocen masła i serów.
Wybuch I wojny światowej przerwał działalność Szkoły, gdyż część kursantów zostało powołanych do służby w wojsku austriackim, a inni wstąpili do legionów. Kursy wznowiono w 1917 r.
W dniu 1 stycznia 1922 r. Szkoła przeszła pod zarząd Ministerstwa Rolnictwa i Dóbr Państwowych i otrzymała nową nazwę Państwowej Szkoły Mleczarskiej.
Lata niepodległej Polski to dla Szkoły czas rozbudowy i unowocześniania bazy szkoleniowej.
Wtedy Szkoła otrzymała pierwszy sztandar. Uroczyste poświęcenie sztandaru odbyło się 28 maja 1939 r.
Kolejną datę historii Szkoły wyznacza wybuch II wojny światowej. Ówczesnego dyrektora Jana Cesula i część uczniów powołano do służby wojskowej. Nasilający się terror skłonił pracowników Szkoły do zabezpieczenia ksiąg, dokumentów i sprzętu przed grabieżą i zniszczeniem. Wartościowe przedmioty ukryto w sześciu skrzyniach i zakopano w ogrodzie dyrektora. Sztandar zaś umieszczono w hermetycznej konwi i zakopano. Dzięki temu wszystkie dokumenty posiadane przez Szkołę od chwili jej założenia przetrwały do czasów powojennych.
W ciągu kolejnych lat Szkoła przeszła wiele przeobrażeń i zmian systemowych.
W 1949 r. zostało utworzone dwuletnie Państwowe Liceum Mleczarskie dla Dorosłych, a od 1951 r. rozpoczęto kształcenie młodzieży w technikum i zasadniczej szkole zawodowej.
Ze względu na wzrastającą liczbę uczniów w 1953 r. rozpoczęto budowę nowego budynku, internatu i sali gimnastycznej, które służą do dnia dzisiejszego.
Zachowane zdjęcia i dokumenty doskonale odzwierciedlają czasy przeobrażeń w szkolnictwie mleczarskim i mleczarstwie.
Na szczególne podkreślenie zasługuje fakt, że w zasadzie nieprzerwanie działał Szkolny Zakład Mleczarski, gdzie młodzież i kursanci produkowali sery, twaróg, masło, napoje fermentowane. Produkty trafiały na rynek i cieszyły się ogromną popularnością. Wśród muzealnych pamiątek są fotografie przedstawiające uczniów podczas pracy. W 1975 r. dostosowano kierunki kształcenia do potrzeb rynku, a Szkoła zmieniła nazwę na Zespół Szkół Spożywczych.
Dnia 1 maja 2003 r., w 100 rocznicę powstania Szkoły, nadano jej imię Tadeusza Rylskiego i w ten sposób oddano hołd człowiekowi zasłużonemu dla mleczarstwa i szkolnictwa mleczarskiego.
dodane na fotoforum:
bunio 2010-05-19
pozdrawiam serdecznie, fajnie eksponaty i ciekawe zdjęcia
sousse 2010-05-19
Ciekawe!