W okresie narażenia na przeziębienia postanowiłam wzmocnić swoją odporność naturalnym probiotykiem. Kombucha to grzybek herbaciany, kolonia bakterii na bazie której przygotowuje się napój z przefermentowanej herbaty i cukru. Wg źródeł kombucha zawiera kwas glukuronowy, witaminy B1, B2, B6, B12 i C, jak również kwas foliowy, kwas mlekowy, aminokwasy, enzymy, antybiotykowe substancje, probiotyki, dwutlenek węgla i małą ilość alkoholu. Jest panaceum na całą listę przypadłości. Więcej informacji tu: https://kombuchakombucza.pl/
Swojego grzybka startowego zakupiłam na allegro od bardzo miłej pani, która wszystko mi wytłumaczyła. W zestawie z kryształami japońskimi i grzybkiem kefirowym i przesyłka zapłaciłam 18 zł.
Piliście, znacie?
dodane na fotoforum:
patrzy 2015-09-09
Tak, piłam już trochę. W smaku przypomina ocet jabłkowy, ale to dlatego, że za długo trzymałam. Jeśli robi się krócej to smakuje kwaskowo, bardziej przypomina sok jabłkowy. Działanie mniej więcej po miesiącu stosowania widać.
pyza73 2016-11-18
nawet o czymś takim nie słyszałam...
ale od 2 tygodni mam grzybka i robię kefir i nawet jest dobry
patrzy 2016-11-18
robiłam taki kefir ale z czasem zaprzestalam, dużo z nim subiekcji. :) jest dobry ale ograniczam nabiał