Czosnkowo - ziołowe bułeczki

Czosnkowo - ziołowe bułeczki

- 600 g mąki
- 2,5 łyżeczki soli
- 25 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 350 ml mleka + łyżka do smarowania
- 3 ząbki czosnku
- jajko
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy
- żółtko do smarowania

przygotowanie:
Mąkę przesiewamy wraz z 2 łyżeczkami soli. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier.Mleko podgrzewamy ze zmiażdżonym czosnkiem i tymiankiem. Studzimy. Do drożdży wlewamy odrobinę ciepłego mleka (ale nie gorącego). Odkładamy w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (15-20 min).

Do ciasta wlewamy resztę mleka. Dodajemy oliwę i jajko. Zagniatamy, aż ciasto przestanie się kleić do dłoni. Formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 min.

Ponownie Chwilę zagniatamy. Formujemy bułki, które następnie przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch bułek smarujemy żółtkiem rozkłóconym z łyżką mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy ok 20 min w 220 °C. Studzimy na kratce.

( Na dnie piekarnika warto postawić naczynie z wodą aby bułki miały chrupiącą skórkę ).

dodane na fotoforum:

brunat5

brunat5 2020-10-30

Daję głowę , że są wyśmienite , lecz mi na razie nie za bardzo wolno jeść czosnek , a czosnek taki zdrowy ............. muszę cierpieć jeszcze trochę :)

emmi1

emmi1 2020-10-30

poproszę przepis :)

maniek1

maniek1 2020-10-31

Pozostawiam w przeddzień świątecznego dnia niosącego zadumę, refleksje i pamięć o tych co odeszli...

emmi1

emmi1 2020-10-31

Dziękuję :)))))))

adam24l

adam24l 2020-11-02

Smacznego.

dodaj komentarz

kolejne >