Świerza Wołowinka

Świerza Wołowinka

Wołowina (mięso wołowe) – mięso otrzymane z bydła o wieku powyżej 0,5 roku. Jest jednym z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Pięcioma największymi producentami wołowiny są: Stany Zjednoczone, Brazylia, Unia Europejska, Chiny oraz Indie.

W Polsce bardzo rzadko hoduje się rasy mięsne bydła. Powoduje to, że polska wołowina rzadko kiedy osiąga jakość spotykaną w krajach o większej tradycji w zakresie spożycia wołowiny. Czasem można spotkać w Polsce w sprzedaży mięso wołowe argentyńskie czy amerykańskie, z typowych ras mięsnych. Charakteryzuje się ono zupełnie innymi właściwościami kulinarnymi – np. nie staje się twarde w procesie duszenia.

dodane na fotoforum:

bloody1

bloody1 2011-08-14

....świat byłby piękniejszym miejscem,gdyby ludzie nie patrzyli na zwierzęta przedmiotowo!!!...to czujące istoty!!

agnysa

agnysa 2012-06-17

popieram..

dodaj komentarz

kolejne >