Coś dla jaroszy:)

Coś dla jaroszy:)

Kotlety z orkiszem i soją:)
0,5 szkl. Grünkern i 0,5 szkl Kamut zalać ciepłą,lekko soloną wodą i gotować na małym ogniu 1 godz. Nadmiar wody odparowałam.

Soja Schnetzel ok.150 g zamoczyć w następującym roztworze- czubata łyżka musztardy łagodnej,łyżka miodu,łyżeczka rosołu instant,szczypta chilli,płaska łyżeczka soli,łyżka sosu sojowego,pieprz+ok 1 l wrzątku. Jeżeli po posmakowaniu uda wam się wydobyć okrzyk "ŁEE',to znaczy,że jest dobre:)))
Wymieszać i moczyć soję ok. godz.Podgrzewałam,żeby dobrze wchłonęło.
Po ostygnięciu zmieliłam.
Ziarna i soję przygotowałam wczoraj,bo są czasochłonne.

Dziś poddusiłam 2 pokrojone w kostkę cebulki,dodałam posiekany pęczek pietruszki,2 łyżki bułki tartej,100 g potartego sera gouda,małą łyżeczkę musztardy i 5 jaj,bo masy było dużo.Nie soliłam,ale dodałam pieprzu.

Do części dodałam pokrojoną w drobną kostkę i podduszoną paprykę.
Smażyć (na oleju )na wolnym ogniu małe kotlety.
Na dodatek endywia z jabłkiem i marchewką w sosie winegret...robię bez miarki:))

Kotlety z papryką były lepsze od mięsa!!!
Polecam:)

milek4

milek4 2016-11-03

Bon Apetit! A ja taki głodny w pracy…;)

jaska15

jaska15 2016-11-03

super..wlasnie dla mnie,
siadam i "wcinam"

potem przepis wezme sobie:))

jaworr

jaworr 2016-11-03

Zapoznałam się z przepisem i składnikami... na foto apetyczne danie i pewnie tak jest......:)
Miłego wieczoru życzę..:)

oya04

oya04 2016-11-03

wielki szacun ! Porcja wspaniala :)

ewjo66

ewjo66 2016-11-04

helołłłł :-)
kotleciki wyglądają smacznie...

sherif

sherif 2016-11-07

co one robią , no te kotlety? ano udają mielone, he he

pdorota

pdorota 2016-11-07

udają,udają i dobrze im to wychodzi,bo lepsze od mięsnych były...byś się zdziwił:)

dodaj komentarz

kolejne >