Słodko pozdrawiam:)

Słodko pozdrawiam:)

Wieniec frankfurcki i jabłecznik.
Na wieniec-ciasto:
2 kubki (200ml) mąki
1 kubeczek kartoflanki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 gram masła lub margaryny
1,5 kubka cukru+wanilia
4 duże jaja
aromat,łyżka octu (u mnie sok z limetki),5 łyżek oleju.
Tłuszcz ukręcić z cukrami,dodawać po jajku,na koniec wymieszane mąki z proszkiem. Zmiksować ,dodać aromat,sok z cytryny lub łyżkę octu,4-5 łyzek oleju.
Piec w formie z kominem około 50-60 min w 175 stopniach.
Na drugi dzień pokroić ,przełożyć kremem i dżemem wg uznania. U mnie sam środek.
Krem:
500ml mleka
3 łyżki cukru
1,5 op. budyniu waniliowego
2 żółtka
kostka masła
alkohol (u mnie gin)

Wierzch posmarować kremem i posypać orzechowym krokantem.

Jabłecznik na kruchym cieście.
Pół budyniu zagotowałam z 250 ml wody i łyżką cukru,dodałam pocięte na cienkie plasterki jabłka (tu 1kg gala) i rodzynki+sok z limetki.Mieszałam,aż wszystkie jabłka pokryją się budyniem.
Wyłożyć na ciasto ,przykryć resztą.Piec 40 min w 175 *C z termoobiegiem.

Smacznego:)

Życzę zdrowych świąt!!